motofierastraie

Electrice sau pe benzina, drujbele, denumite si motofierastraie, sunt unelte necesare aproape in orice gospodrie.

Pentru treburile din gospodarie, cum ar fi maruntirea lemnelor de foc, a crengilor uscate din livada, toaletarea pomilor si chiar despicarea bustenilor, drujbele electrice sunt cele mai cautate. Daca este nevoie de ele in padure, de exemplu, la doborarea unui copac, acolo unde nu pot fi conectate la reteaua de electricitate, se pot folosi cele care functioneaza pe baza de carburant lichid, adica benzina. Acestea sunt mai robuste si au un randament mai mare atunci cand e vorba de bustenii grosi sau lucrari de mai mare anvergura.

Motofierastraie, unelte care devin periculoase manuite inadecvat

Drujba poate fi extrem de periculoasa pentru cel care o manuieste sau pentru cei din jurul sau, daca nu se respecta toate indicatiile din manualul de utilizare. Daca lantul din capul lamei atinge un obiect, o creanga sau un bustean, se poate produce o miscare violenta a lamei, inainte sau in sus, adica un recul, care ar putea da nastere accidentelor. Pentru o siguranta marita in cazul unui recul, se folosesc lamele de ghidare cu cap ingust, care trebuie urmarite in permanenta pentru a preintampina o astfel de miscare brusca.

In timpul lucrului trebuie purtata o imbracaminte adecvata, nici foarte stramta dar nici foarte larga, astfel incat sa nu  jeneze miscarile, iar incaltmintea trebuie sa protejeze picioarele. Este recomandabil purtarea castii pentru cap si a ochelarilor de protectie, dar si antifoane pentru protejarea urechilor.

Cum se lucreaza in siguranta cu motofierastraie

Motofierastraul de pe www.motosape-motocoase.ro trebuie tinut strans cu amandoua mainile, iar bratul stang se tine intins pentru a-l controla mai bine. De asemenea, cand se lucreaza cu motofierastraie nu se sta in spatele lor, ci in lateral. Se calculeaza modul si locul in care va cadea obiectul taiat, pentru a putea fi evitat orice accident. Nu se fac taieri mai sus de nivelul umerilor, sau cand utilizatorul este urcat pe scara sau in copac. De asemenea, lemnul taiat nu trebuie sa fie tinut de o alta persoana. Indicat este sa nu fie nimeni in preajma, atunci cand se taie un copac, de exemplu. Cel care foloseste aceste unelte, trebuie sa se asigure ca nu sunt persoane in jur in momentul lucrului, care ar putea fi grav accidentate.

Care sunt consumabilele pentru motofierastraie

Drujba are nevoie de o anumita mentenanta, ca orice masina, doar ca nu este neaparat necesara o asistenta profesionala, pentru ca sunt piese care pot fi usor schimbate de catre proprietarul insusi. Astfel, consumabilele unui motofierastrau sunt filtrul de benzina si de ulei, precum si filtrul de aer. Nu este recomandat ca lama sau sina la motofierastraie sa fie reparate, in caz de defectiune, ci schimbate. Lantul trebuie curatat si ascutit in mod regulat. Alte piese care se tocesc dupa o folosinta mai indelungata sunt pinioanele si ambreiajul. Si demarorul uneori trebuie inlocuit, sau doar reparat, in functie de defectiunea pe care o prezinta.

Reclame