plante decorative

În orice spaţiu închis este recomandat să existe plante decorative, atât pentru aspectul lor frumos, cât şi pentru beneficiul pe care îl aduc aerului respirabil.

Plantele sunt fie verzi şi fără flori, fie cu flori, ambele tipuri având mici sau mări dimensiuni. Din rândul plantelor fără flori putem aminti despre palmier sau despre arbuşti de mici dimensiuni.

Plante ornamentale verzi, fără flori

Palmierul este o plantă verde care poate creşte foarte bine şi într-un spaţiu închis, chiar dacă tinde să se extindă foarte mult. Este necesar să fie udată periodic, dar nu excesiv, iar în anotimpul rece, nu este recomandat să stea la căldură. Este o plantă care supravieţuieşte şi la temperaturi negative, atâta timp cât nu este afectat direct de brumă dimineţii. Pe măsură ce palmierul creşte, este necesar să îi schimbaţi ghiveciul şi să îi tăiaţi din frunze pentru a se putea forma tulpina groasă.

Plante decorative cu flori

În rândul plantelor cu flori, posibilităţile sunt nenumărate fie că vorbim despre cele mai populare, precum muscatele, violetele, crăciuniţa sau despre cele nobile precum orhideele şi bonsaiul.

Printre cele mai des întâlnite plante de apartament se afla muscatele, care înfloresc pe tot parcursul anului. Muscatele sau Pelargonium sunt plante foarte frumoase, uşor de înmulţit şi mai ales uşor de întreţinut. Ele au nevoie de lumină şi de temperaturi cuprinse între 15 şi 24 grade Celsius, dar sunt sensibile la umiditate. Din acest motiv nu este recomandat să fie udate excesiv. Culorile muscatelor sunt din cele mai diverse precum roz, mov, albe roşii şi multe alte, astfel că însumează în jur de două sute de specii şi înfrumuseţează într-un mod aparte orice loc în care sunt plantate.

Muscatele sunt de mai multe tipuri:

  • Muscatele curgătoare multicolore care sunt folosite cel mai des drept plante decorative pentru balcoane şi sunt deseori plantate în ghivece suspendate sau pentru pervazele geamurilor atunci când sunt plantate în jardiniere. Aceste muscate pot înflori pe tot parcursul verii, atâta timp cât nu sunt expuse direct la soare şi sunt udate zilnic, mai ales în perioada caniculară. Iarna este recomandat să le tăiaţi vârfurile, să le ţineţi la lumină, la temperaturi moderate şi astfel ele vor înflori şi în sezonul următor;
  • Muscatele regale îşi strigă practice numele întrucât aspectul florilor este cu adevărat regal, deosebit, catifelat asemănându-se foarte mult cu panseluţele. Se îngrijeşte ca orice altă muşcată, fără a avea un tratament special;
  • Muscatele parfumate poartă acest nume întrucât, faţă de celelalte muscate, acestea emana un parfum deosebit de frumos. În rest, se îngrijesc la fel ca şi celelalte, recomandându-se să fie plasate la lumină şi udate cu moderaţie.

Tot în categoria plantelor ornamentale se afla şi Violetă Africană cunoscută şi sub numele de Saintpaulia ionantha. Aceste plante se aseamănă foarte mult cu muscatele prin multitudinea de culori precum roz, mov, alb, lila şi altele, dar şi prin întreţinere întreţinerea lor.

Dintre planele comune, dar pretenţioase, se afla Crăciuniţa denumita ştiinţific Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia. Este o plantă care consumă multă apă, dar nu este recomandat să fie udată în exces. Este sensibilă la curenţii de aer şi la fluctuaţiile de temperatură şi trebuie ţinută 10 ore pe zi la lumină, iar vara este necesar fie umbrită uşor. Crăciuniţa înfloreşte în zilele de iarnă şi poate avea culori variate precum alb, roz, roşu, lila, mov, portocaliu, galben. Atunci când înfloreşte nu este comandat să fie atinsă sau mutată.

Dacă doriţi să vă înfrumuseţaţi spaţiu locuinţei cu plante ornamentale, vă recomandăm să accesaţi site-ul www.pepiniera-pinus.ro