adrian ruja

O fundatie este un element structural prin excelenta, deoarece prin ea se transfera sarcinile unei cladiri solului pe care aceasta este construita. Aproape toate cladirile necesita fundatii, rare fiind situatiile in care acestea pot fi omise, cum ar fi cazul structurilor usoare prefabricate, care sunt insa ancorate la sol. Aceasta structura de rezistenta trebuie foarte bine construita, dupa calcule stiintifice, cu materiale de cea mai buna calitate si cu tehnologie de ultima ora, mai ales atunci cand se construiesc blocuri de locuinte, este de parere investitorul imobiliar Adrian Ruja, unul dintre dezvoltatorii importanti din capitala.

Adrian Ruja – studiul terenului, esential la o proiectare corecta

In constructii, se iau in calcul doua tipuri de sarcini: sarcini datorate greutatii proprii a materialelor in sine din care este ridicata cladirea, in zonele sale structurale si perimetrale, si cele care depind de destinatia preconizata si, prin urmare, de numarul de utilizatori. Tocmai datorita prezentei mai multor factori, la care se adauga si posibilele evenimente seismice, este necesar sa se creeze o structura care sa raspunda bine sarcinilor si tensiunilor cauzate de fortele externe. Trebuie sa se cunoasca foarte bine principiile care tin de stiinta constructiilor, astfel incat, prin formule matematice si respectarea parametrilor dimensionali, sa se realizeze o proiectare corecta. Adrian Ruja considera ca primul studiu care trebuie efectuat inainte de alegerea tipului de fundatie ce urmeaza sa fie adoptata este cu siguranta cel geologic si geotehnic, in care un specialist in domeniile amintite va analiza consistenta, stratigrafia si toate caracteristicile locului pe care urmeaza sa se construiasca cladirea in cauza.

Tipuri de fundatie explicate de Adrian Ruja

Tipurile de fundatii sunt impartite in doua categorii de baza: fundatiile directe sau superficiale si cele indirecte sau profunde. Cele care fac parte din prima categorie sunt cele mai utilizate, pentru terenuri care nu prezinta niveluri semnificative de maleabilitate, si care raspund destul de bine la solicitari. Acestea sunt  paralelipipede armate, de forma unor placi patrate sau dreptunghiulare a caror marime variaza in functie de sarcina pe care o vor suporta, si sunt facute din beton care se toarna in interiorul cofrajelor, din lemn, in general. Alte tipuri de fundatii directe sunt grinzi de fundare, numite asa deoarece au aspectul unui fascicul, care este o retea caracterizata printr-un grad mai mare de rezistenta la sarcina.

Importanta structurii, in opinia lui Adrian Ruja

Prin urmare, pentru ca sistemul de fundare sa fie ales in mod corect este necesar sa se cunoasca foarte bine atat natura terenului cat si stratificatia lui, nivelul de presiune maxima pe care o poarte suporta, comportamentul solului la umiditate, care este adancimea de inghet, fapt care poate varia de la o zona la alta, dar si tipul de structura folosita, precum si greutatea acesteia, dupa cum a mentionat Adrian Ruja, important investitor in imobiliare de pe piata capitalei.

Cum elementele structurale au o importanta covarsitoare in siguranta si aspectul unei cladiri, fundatia, care face parte din aceasta categorie de elemente, necesita o atentie deosebita in faza de proiectare si punere in opera a unei constructii. Se executa de personal calificat, cu materiale de calitate si cu tehnologie adecvata, pentru a raspunde cerintelor.

Reclame