adrian ruja

Ferestrele reprezinta o parte importanta a unei cladiri, mai ales cand este vorba de una rezidentiala. Fiecare proprietar acorda o atentie deosebita acestor elemente, chiar daca detine un apartament la bloc sau o casa pe pamant, deoarece ferestrele au roluri multiple in functionalitatea unei locuinte.

Astazi, foarte multe case sunt dotate cu tamplarie termopan, cu geamuri duble sau chiar triple, asa cum sunt, de exemplu, apartamentele din complexul rezidential ridicat de dezvoltatorul Adrian Ruja, intr-o zona linistita si foarte atractiva a Bucurestiului.

Adrian Ruja – tamplaria traditionala si sistemul termopan

Chiar daca in timpurile moderne acest tip de tamplarie se intalneste mai peste tot, el nu a functionat dintotdeauna, existand de-a lungul timpului o varietate de stiluri de ferestre, care pot fi clasificate in functie de configuratia lor sau de materialul din care sunt realizate.

Cel mai simplu si totodata cel mai vechi tip este fereastra fixa care nu poate fi deschisa sau inchisa. Facand aceasta trecere in revista, constructorul Adrian Ruja aminteste si de  fereastra batanta, care se deschide spre exterior, prin urmare, nu ar putea fi utilizata in toate situatiile, de exemplu, cand fereastra se deschide intr-un coridor, deoarece va bloca trecerea. Aceste ferestre sunt proiectate pentru a rezista la ploaie si vant din exterior, astfel incat directia lor nu poate fi inversata.

Adrian Ruja – despre ferestrele glisante

O fereastra glisanta se deplaseaza in cadrul propriului plan. Deoarece solicita un efort pentru a fi miscate inainte si inapoi, nu poate fi tipul cel mai potrivit pentru a fi utilizate de catre persoanele in varsta. Un dezavantaj al ferestrelor glisante este si faptul ca acestea nu pot fi deschise complet, in sensul ca exista intotdeauna o fractiune din fereastra care ramane inchisa. Cel mai adesea, aceasta fractiune va fi jumatate, o treime, sau un sfert, insa un avantaj al ferestrei glisante este faptul ca nu au nevoie de spatiu in afara propriului lor plan, fiind ideale pentru utilizarea intre doua spatii interioare.

Mai poate fi amintit si tipul de ferestre glisante pe verticala, care pot fi cu un singur geam fix si unul mobil, sau cu doua mobile, unul peste celalalt, fiecare putand fi deschis, insa acesta este un sistem mai putin folosit.

Tamplarie moderna in apartamentele construite de Adrian Ruja

Mai exista si tipul de ferestre ventilator, prinse in balamale pe marginea superioara, care se deschid in afara, in sus, insa acestea au nevoie de suporturi care sa le mentina deschise, deoarece, in mod natural propria lor greutate le obliga sa se inchida.

In ultima vreme, sistemul termopan este utilizat pe scara larga, iar apartamentele nou construite de dezvoltatorii imobiliari sunt dotate aproape intotdeauna cu acest gen de ferestre. Uneori este preferat chiar sistemul tripan, care este asemanator termopanului, insa are performante mult mai bune, adauga Adrian Ruja, investitor imobiliar. Este vorba de trei foi de sticla, fata de doua, cum se folosesc la termopan, iar acestea sunt despartite intre ele prin niste baghete de aluminiu. Intre aceste foi se introduce un gaz rar, care contribuie la ameliorarea coeficientului de transfer termic.