tancuri de racire lapte

Denumirea de tancuri de racire lapte directe vine de la sistemul de racire a acestui dispozitiv, adica a gazului refrigerant care se dilateaza si capteaza caldura laptelui direct de pe peretele vasului. Circuitul de racire se rezuma deci la un compresor, un condensator si un evaporator. Acest design simplu face ca tancurile sa devina deosebit de fiabile, unele dintre ele putand depasi 20 sau chiar 30 de ani de functionare, fara a intampina nici un fel de probleme tehnice.

Totusi, cum gazul refrigerant este mai putin eficient in racirea laptelui decat apa, tancurile de racire directa sunt mai sensibile la problemele privind intretinerea curateniei si la starea aripioarelor condensatorului. De asemenea, ele solicita un mediu de lucru bine ventilat, pentru a elimina caldura emisa de condensator. Acesta este un motiv pentru care de multe ori sunt instalate in exterior.

Tancuri de racire lapte, pe baza de apa inghetata

Cele care functioneaza pe baza de apa rece au multe elemente in comun cu tancurile directe, diferenta cea mai notabila fiind evaporatorul. Acesta are forma unei serpentine scufundate intr-un rezervor cu apa, unde se atinge o temperatura apropiata de 0 grade, apa fiind preluata de o pompa pentru a fi pulverizata de-a lungul peretelui rezervorului de lapte.

Aceste tancuri de racire lapte se dovedesc a fi mult mai rapide in reducerea temperaturii laptelui si mentinerea ei la cote scazute. Acest lucru le face rentabile in folosirea lor cu aparatele de muls care aduc cantitati mici de lapte care este expus frigului si lipolizei, nefiind un nivel de lichid suficient pentru a mai fi pus in functiune si agitatorul.

Diferente dintre cele doua modele de tancuri de racire lapte

Al doilea atu al acestor modele este ca tancurile pot constitui o rezerva de gheata, avand nevoie, prin urmare, de un grup de racire mai putin puternic, in comparatie cu primul tip de tanc prezentat mai sus. Cu suficienta apa inghetata de rezerva, grupul nu se invarteste in timpul mulsului, prin urmare, instalatia poate functiona la un amperaj mai mic, ceea ce reduce cheltuielile pentru electricitate.

Sistem de refolosire a energiei la tancuri de racire lapte

Caldura este o forma de energie care se transfera in mod normal de la un corp cald catre un corp rece. Intr-un tanc, acest corp rece corespunde gazului care se incarca cu caldura laptelui, pentru a se debarasa de ea cand trece prin condensator. Cantitatea mare de lapte care atinge 35 de grade ajunge astfel la doar 4 grade, prin urmare, un astfel de rezervor respinge cantitati semnificative de energie.

Ca atare, intr-un singur an sunt milioane de grade cumulate, deci mii de kw care sunt evacuati in atmosfera. De aici s-a nascut ideea recuperarii acestei energii, iar unii producatori de tancuri de racire lapte cu www.ideal-shoping.ro ofera si sisteme de recuperare a ei, putand fi astfel folosita la incalzirea apei necesare in intretinerea fermei si curatarea instalatiilor. Acest lucru presupune si un cost suplimentar, insa amortizarea investitiei se face intr-o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani.

Reclame