cabinet logopedic

Pentru a reusi sa se faca inteles, un copil trebuie sa comunice cat mai bine. De foarte multe ori copiii nostri se confrunta cu diverse probleme de pronuntie pe care noi le punem pe seama varstei fragede, dar care, de cele mai multe ori, ajung sa se agraveze. In acest caz, cel mai bine este sa apelam la un cabinet logopedic unde un specialist se va ocupa de corectarea limbajului.

Cabinet logopedic: cand are nevoie copilul de un specialist in logopedie?

Pe intreg parcursul procesului de invatare, copilul se confrunta cu diverse probleme: face confuzie intre litere, nu reuseste sa pronunte unele litere sau cuvinte. Totusi cum ne dam seama daca aceste probleme se rezolva de la sine sau ajung sa se agraveze cu varsta?

Pentru a va raspunde la aceasta intrebare specialistii cabinetului logopedic al gradinitei Discover Me v-au pregatit o lista cu descrierea celor mai frecvente probleme de pronuntie care au nevoie de corectarea unui specialist logoped.

  • nu reuseste sa pronunte corect vocalele
  • atunci cand vorbeste foloseste doar vocalele evitand de fiecare data sa foloseasca consoanele
  • are probleme in pronuntarea cuvintelor simple
  • omite de fiecare data prima litera sau silaba din cuvant
  • vorbeste foarte putin sau chiar deloc fata de alti copii care au aceeasi varsta
  • reuseste foarte greu sa citeasca si sa scrie corect

Cabinet logopedic: pana la ce varsta este normal ca un copil sa se confrunte cu problemele de pronuntie si vorbire?

Specialistii cabinetului logopedic Discover Me ne spun ca varsta limita variaza in functie de afectiune. De exemplu, un copil ar trebuie sa poata pronunta corect toata sunetele alfabetului roman pana la varsta de 4 ani altfel, se confrunta cu o afectiune numita dislalie.

Balbaiala sau repetarea unor silabe este normala doar pana la varsta de 4 ani, dupa aceasta varsta ar trebui programat la un cabinet logopedic pentru consultatie.

Daca pana la 2 ani copilul vorbeste foarte putin sau chiar deloc in comparatie cu alti copii de aceeasi varsta trebuie sa ne gandim serios sa-l programam pentru o consultatie la cabinetul logopedic.

Cabinet logopedic: cum ne pregatim micutul pentru o intalnire cu un specialist in logopedie?

Pentru ca intalnirea cu un specialist in logopedie sa nu fie o experienta neplacuta e bine ca inainte copilul sa fie pregatit.

Trebuie sa-i explicam ca specialistul este un prieten care il va ajuta sa se exprime corect pentru a-si face cat mai usor prieteni printre copii. Deficienta lui de vorbire nu trebuie privita de parinti ca pe un lucru grav ci ca pe o deficienta normala ce poate fi tratata mult mai usor si repede daca parintii isi pastreaza calmul. Foarte multi parinti ajung sa-si sperie copilul daca nu trateaza situatie cu calm si atentie, iar o astfel de experienta poate fi traumatizanta pentru un micut deoarece poate ajunge sa fie nesigur si sa se compare cu ceilalti copii.

Specialistii cabinetului logopedic, Discover Me, folosesc diverse jocuri si jucarii in sedintele de terapie, iar copilul va veni cu placere la sedintele terapeutice si isi va corecta, in acelasi timp, vorbirea.

Pentru mai multe informatii accesati: www.discover-me.ro