Ce obtii cand combini un burghiu cu un surub? Sculele de filetare tip tarozi sunt foarte practici in diferite tipuri de aplicatii, incepand cu cele de productie mobilier, pana la industrii usoare dar si pentru cei ce activeaza in domeniul tehnic industrial si nu numai. La Bendkopp veti putea gasi atat organe de ansamblare, cat si sisteme de fixare, scule manuale sau electrice, dar si electrozi sudura.

De la tarozi pentru filetare, pana la cei tip burghiu

Exista foarte multe tipuri de tarozi, acestia fiind practic niste tije special concepute pentru a putea forma filetari interioare in diferite tipuri de materiale si unele metale. Majoritatea tipurilor de tarozi sunt confectionati din otel foarte dur (cu o cantitate mare de carbon) si pot avea diferite capete.

Principalul tip de tarozi este cel cu brate in cruce. Bratele sunt filetate, iar datorita formei ascutite inspre varfm tarozii pot patrunde mult mai bine in material odata ce formeaza filetul. Trebuie sa spunem ca in general tarozii sunt folositi pentru filetarea gaurilor deja existente. Bineinteles, exista si tarozi tip burghiu care pot fi folositi pentru realizarea orificiilor fitetate.

Sunt cateva lucruri ce trebuiesc cunoscute despre folosirea corecta a unor tarozi. In primul rand, un tarod trebuie ales in functie de tipul materialului ce urmeaza a fi filetat. Acest lucru tine in primul rand si de tipul de filet pe care doriti sa il realizati, deoarece pentru lemn sau plastic sau aluminiu, veti avea nevoie de un filet interior cu un pas mai mare si adanc, iar pentru metalele mai dure, un filet cu pasul mic si mai putin adanc este suficient pentru a oferi o buna prindere.

Folosirea unor tarozi

Puteti folosi tarozi in doua moduri, fie manual, fie cu un utilaj electric. In primul caz se foloseste un brat T dotat cu o mandrina pentru prinderea tarodului. Este lesne de inteles faptul ca filetarea manuala, cu tarozi sau filiere manuale, necesita o oarecare conditie fizica, mai ales in cazul materialelor mai dure.

Folosirea unor tarozi in materiale dure, ca otelul sau fierul, necesita utilizarea unor lubrifianti. Asta mai ales in cazul folosirii unor scule electrice. Temperaturile ce sunt generate in timpul unei filetari cu tarozi pot fi foarte mari, defapt, atat de mari incat pot distruge filetul interior, dar si a tijei de filetare.

Ca si aplicatii, asa cum spuneam puteti folosi tarozi si pentru a face diferite tipuri de fixari la mobilier, insa, recomandarea noastra este cea de a va orienta catre tarozi cu pas mare si adanc. De asemenea, pentru a nu crapa lemnul este bine sa folositi un utilaj electric. Pe langa aplicatiile casnice sau non-industriale, tarozii sunt folositi in foarte multe tipuri de industrie, iar pe langa folosirea de tarozi, in atelierele de mici dimensiuni dar si in industria usoara mai sunt folosite si filierele. Tarozii pentru a face gauri filetate, iar filierele pentru a realiza tije filetate sau pentru filetarea tevilor.

Va invitam pe siteul www.bendkopp.ro pentru a afla mai multe despre noi, dar si despre oferta noastra de piese, organe de ansamblare,  sisteme de fixare si nu numai.

Anunțuri