erbicid

Fie ca vorbim de o simpla gradina, incropita in spatele curtii, fie ca ne referim la un lan de porumb, alegerea unui erbicid devine de mlte ori o provocare. De ce? Pentru ca inainte de a ne asigura ca solul e afanat, imbunatatit cu nutrienti si hranit cu ingrasaminte, e necesar sa ne  procuram un erbicid de calitate. Dar ce este erbicidul? Daca nu ne amintim vreo definitie auzita la Viata Satului, emisiunea pe care bunicii nostri o ratau doar in duminicile in care participau la slujba de la biserica, atunci manualul de clasa a VIII-a sigur ne-a lamurit la vremea lui.

Substanta chimica cu actiune toxica, erbicidul este folosit pentru distrugerea buruienilor din culturile agricole, de pe diferite terenuri. Si nu numai, daca ne referim la parcuri, drumuri si cai ferate, gradini botanice si flori de interior de mari dimensiuni. In orice caz, un erbicid reprezinta fara doar si poate asul din maneca oricarui om responsabil, iubitor de natura si dornic de a obtine cele mai mari productii agricole!

Metode de aplicare a erbicidului

Chiar daca in ultima perioada, a raspandirii culturilor ecologice si a racordarii agriculturii romanesti la standardele celor europene, orice proces simplu s-a diversificat, exista doua posibilitati de aplicare  a erbicidului.

1. daca se aplica direct pe suprafata solului, spunem ca erbicidam preemergent 2. in cazul in care se raspandeste pe vegetatie, atunci avem de-a face cu o erbicidare postemergenta. Ambele tipui de erbicidari – preemergenta si postemergenta – se efectueaza pe intreaga suprafata sau in benzi. In prima situatie se utilizeaza erbicid rezidual, a carui efect poate avea o persistenta si o durabilitate variabila.

Odata ajuns la sol, substanta este absorbita prin partile plantei de tip buruiana din pamant: radacini, stoloni sau rizomi. In a doua situatie, de postemergenta, se foloseste erbicid de contact care actioneaza intr-un anumit stadiu de dezvoltare a culturii. De exemplu, daca folosim erbicid de contact in cazul unui ogor de cartofi, aplicam erbicidarea posemergenta, prin stropirea plantelor de cartofi in lunile mai sau iunie, dupa ce inseminarea a avut loc la final de aprilie. Desigur, aceste date sunt variabile.

Tipuri de erbicid: indiferent de categorie, rezultate optime

Ca orice substanta, si erbicidul poate fi impartit in mai multe categorii. Cele mai raspandite sunt erbicidele volatile , care au capacitatea de a trec edin starea lichida in starea gazoasa. O procedura deloc lipsita de riscuri, caci exista pierderi prin volatizare, fie ca este realizata la adancime, fie la suprafata.

Pentru a le contracara, volatizarea se face de obicei intr-o zi calduroasa, fara ploaie sau vant. Volatizarea de adancime cu ajutorul erbicidului are loc prin discuirea in prealabila a pamantului,  adica o pregatire si aerisire a solului.  In  celalalt caz, a aplicarii erbicidelor pe sol, procesul este simplificat. Scopul este crearea unei pelicule toxice la suprafata solului pentru a preveni aparitia buruienilor. Aceasta pelicula persista de regula de la 2-3 saptamani pana la 5-6 luni.

Prin utilizarea erbicidelor volatile se reduce semnificativ riscul poluarii.Nu mai putin importante decat erbicidele volatile, sunt cele de contact.  Extrem de eficiente, ele distrug tesuturile buruienilor, impiedicand diviziunea celulara sau fotosinteza si respiratia buruienilor aflate in crestere.

Indiferent de metoda de aplicare sau tipul ales, erbicidul reprezinta o metoda de precautie a unui dezastru in cazul oricarei culturi sau spatiu verde. Si de ce sa tratam, cand putem preveni?

Reclame