dezinsectie

Combaterea oricaror insecte taratoare si a celor zburatoare ce pot sa pericliteze sanatatea omului ca si pe cea a animalelor, acestea reprezentand vectori reali in transmiterea bolilor infecto-contagioase si al celor parazitare, poate sa fie facuta utilizandu-se o metoda terapeutica dar si de prevenire ce este denumita in termeni de specialitate – dezinsectie.

Prin aceste proceduri de dezinsectie pot sa fie prevenite unele afectiuni perioculoase pentru om cum ar fi virozele, tuberculoza, febra oftoas, toxiinfectia alimentara, afectiunile automate, malaria, tifusul, variola, ciuma, turolemia, antraxul sau pesta porcina.

Procedee de eliminare al insectelor

Operatiunea de dezinsectie se poate face stropindu-se cu atomizoare ce functioneaza pe benzina sau cu ajutorul pompelor de mana, stropire ce se executa in spatiile inchise, insa si in cele deschise, aplicandu-se aceasta stropire asupra diverselor focare de infectie. Operatiunea de dezinsectie se poate efectua si folosindu-se fumigatiilor sau anumite substante solide, ce au impregnat acel insecticid care e amestecat si cu o substanta pirogena, iar prin arderea lenta se va degaja atat gazul toxic dar si fumul insecticid ce va avea o mare eficacitate, posibil focare fiind locurile la care se va insista cu aplicarea.

Insectele daunatoare cele mai cunoscute si intalnite in Romania care sunt indepartate cu ajutorul dezinsectiei, sunt considerate a fi tantarii, gandacii de bucatarie, mustele,moliile de haine cele de covoare, pajanjenii de casa, plosinitele de casa, viespile, puricii, greierii de casa, furnicile negre si cele rosii, toate acestea vehiculand si transmitand boli infecto-contagioase dar si parazitare atat la om cat si la animale, fie direct, fie indirect, producand pagube materiale din cauza consumului, degradarii si poluarii locuintelor, al produselor agroalimentare, al depozitelor, ambalajelor, adaposturilor de animale etc.

Dezinsectia este operatiunea care practic va completa dezinfectia si o sa contribuie atat la prevenirea si la combaterea bolilor transmise de catre insecte si de acarieni, dintre acestea cei mai des intalniti si combaturi fiind tantarii, puricii, paduchi, plosnitele si capuse.

Aceste operatiuni de dezinsectie au rolul sa contribuie la igienizarea facuta adaposturilor animalelor, a locuintelor dar si al magaziilor care se afla spre exemplu in fermele zootehnic ca si la reducerea pagubelor destul de importante produse de daunatorii produselor agroalimentare care sunt depozitate.

Exista doua modalitati de executie al dezinsectiei, din punct de vedere practic:

  • dezinsectie preventiva respectiv profilactica ce are ca si scop impiedicarea inmultirii si implicit a raspandirii daunatorilor. Aceasta trebuie sa fie cu caracter permanent;
  • dezinsectie curativa sau terapeutica ori de combatere facuta direct in focar ce urmareste sa distruga si sa indeparteze insectele si atropodelor din locul si unitatea unde se actioneaza.

Sunt specii de insecte ce produc pagube deosebit de importante si asupra plantelor care sunt cultivate cum ar fi cerealele, plantele industriale sau leguminoase ori asupra produselor agroalimentare care se depoziteaza, pagube produse prin consumul dar si prin degradarea lor.

Sunt numeroase atropode considerate a fi periculoase din cauza intepaturii lor veninoase. Unele artropode pot degaja chiar si un miros neplacut, dezgustator suparator pentru om, iar altele, cum sunt de exemplu acarienii ce traiesc in depozitele agroalimentare, pot sa duca la producerea de afectiuni cutanate, de iritatii suferite de mucoasele oculare.

Cititi mai multe pe DeratizareBucuresti.ro.

Reclame