lut-fimo

Pasii ce trebuie sa fie parcursi pentru obtinerea diverselor obiecte care sunt confectionate din lut fimo se gasesc descrisi  pe site-urile de specilitate insa sunt si detaliati , in articolul de mai jos.

In primul rand e important ca cel care va prelucra lutul fimo sa fie bine spalat  pe maini,  sa isi stearga cu atentie mare suprafata unde  va lucra si deasemeni mainile, inclusiv in cazul in care acestea au fost spalate cu sapun si apa,  sau cu servetel umed, dupa care trebuie sterse cu un servetel uscat ori care sa fie din hartie deoarece un servetel  din panza lasa, o sa lase inevitabil, scame.

Se ia o bucatica din  materialul avut la dispozitie, se  framanta intre degete cu nadejde, insa  in acelasi timp, se sterge cu el si blatul de lucru luand in acest fel inclusiv posibilele scamute ramase , mai ales in cazul in care se lucreaza cu materiale deschise la culoare, totul este posibil sa devina un calvar tocmai din cauza acestor scame.

La fel, in cazul in care se lucreaza cu mai multe culori, e important si trebuie ca mainile, intotdeauna  sa fie sterse bine, la fiecare trecere de la una, catre cealalta.

Incepem si  ajungem la un moment dat sa lucram cu materialul insa daca cel ce face asta este  la inceput, specialistii il sfatuiesc  sa nu aleaga culoarea alba, cel putin pana cand nu se obisnuieste cu etapele intregului proces de modelare ale lutului fimo ,preferabil fiind la inceput un rosu intens, ori poate un verde olive , bleumarin, etc.

Cand se lucreaza cu Fimo, preferata este varianta soft  si asta pentru ca poate fi usor de manevrat, ca si o plastilina, in comparatie cu varianta clasica, mai tare si care se framanta greu.

Imediat dupa ce s-a rulat un asa numit –carnacior, grosimea pe care o va avea  litera ce urmeaza a fi modelata e la decizia modelatorului, dupa acre taiem capetele, in asa fel incat sa fie perfect netezite si in acelasi timp aspectuoase.

Modelarea

Pasul urmator e cel ce consta in a da forma literelor. In cazul modelarii literei A de exemplu, avem bucati de material ce  arata intai ceea ce se numeste burtica  literei „a”, o alta bucata este bastonasul de la litera „a”, iar a treia bucata e considerat a fi  corpul luterei „A”, in timp ce a patra parte, este chiar liniuta ce se afla la mijlocul literei.

Ce trebuie facut dupa obtinerea acestei bucati de material e sa unim aceste elementele si sa obtinem litera pe care o dorim.

Dupa ce se parcurg acestor pasi, se lasa asa cum sunt ,ori poate sa li se schimbe textura.

De exemplu, pentru obtinerea unei litere mici, poate fi folosita tehnica denumita – cusatura in piele ce  va lasa impresia ca este din piele cusuta litera. Efectul acesta poate sa fie obtinut simplu, utilizandu-se doar o simpla scobitoare. Cu ea se apasa usor in material ceea ce  o sa creeze o oarecare adancitura si care o sa fie putin oblica si alungita, dupa cum arata o cusatura.

Pentru o litera mare poate sa fie folosita si o matrita de texturat.

Detalii privind lutul fimo pot sa fie gasite de cei interesati inclusiv online, pe site-ul  www.profiart.ro.