proteza-dentara

Proteza dentara este practic o lucrare protetica mobile ce se executa in scopul suplinirii dinţilor pe care pacientul nu ii  are. Desi nu pot sa dea aceeaşi senzaţie pe care o dau dinţii naturali, cei care sunt din proteza vor necesita un  timp care este necesar pentru  acomodare, tipurile acestea de proteze pot sa  fie estetice  si confortabile decât erau utilizate înainte.

Sunt cunoscute de catre specialisti două tipuri de  proteze dentare: cele totale şi cele ce sunt cunoscute ca fiind parţiale. Medicii dentisti poate sa ajute in alegerea unui tip care se potriveşte, tinand cont de numărul de dinţi ce trebuie sa fie înlocuiţi şi deasemeni de costurile pe care le implica  protezarea.

Utilizarea protezelor

Protezele ce sunt cunoscute ca fiind totale sunt realizate din suport acrilic, ele avand culoarea ca si gingiile, fixandu-se bine pe gingii. Baza pe care o are proteza superioara poate sa acopere palatul, dupa asa cum i se spune cerului gurii, iar proteza inferioara cu forma unei potcoave astfel incat  sa nu stânjeneasca limba.

Protezele se executa doar  la comandă in laboratoare dentare si avand  ca si baza amprentele individuale. Un medic dentist este cel care determina tipurile mentionate mai jos intre care sunt alese cele care sunt potrivite pentru fiecare din pacienti.

Proteza totală – de tip convenţional

O  astfel de proteză va fi  montatat după ce s-au extras toti dinţii şi dupa ce sunt vindecate ţesuturile. Vindecarea poate sa dureze si câteva luni, insa in tot acest  timp nu o sa aibe pacientul deloc dantură.

Proteza totală  – care este pusa imediată

O proteză imediată este aceea care se  insereaza  după ce se face  extracţia dinţilor insa numai după ce medicul a luat  toate măsurile, in acest fel  făcandu-se un mulaj al maxilarului anterior. Un avantaj al  protezei imediate este aceea  că nu lasă pacientul prea mult timp fără dantură, dezavantajul fiind  că a trebuie ca aceasta sa fie recăptuşită dupa doar câteva luni din  momentul inserţiei, astfel fiind necesara procedura aceasta deoarece osul  se remodeleaza pe măsură ce trece timpul si se vindecă, in acest fel proteza pierzand din  stabilitate.

Proteza care este pusa parţial

Proteza dentara  ce este cunoacuta ca parţială se sprijină pe cadru metalic fiind ataşat pe toti dinţii naturali care răman. In unele cazuri este nevoie de restaurarea coronară ea  servind ca si sprijin al  protezei respective. Aceste proteze parţiale sunt  o alternativă mobilă in ceea ce priveste puntea dentara.

Timpul necesar de acomodare cu proteza

Protezele noi ii vor da  pacientului o senzaţie care este de disconfort în săptămânile de inceput si in unele cazuri asta o sa se simta inca de la primele luni. Trebuie să fim obişnuiti să mestecam şi in acelasi timp să vorbim in gura proteza acesta. O sa avem o senzaţie incomodă ca atunci cand respectiva proteza  o sa stea să cadă, acesata până in acel moment in care muşchii obrajilor şi deasemnei limba o sa se  obişnuiasca  să susţină proteza.

Mai multe detalii pot sa gaseasca cei interesati pe site-urile de specialitate cat si in cabinetele medicilor specilisti pe care trebui sa ii consulte cat mai des.