certificat-energetic-constanta

Vânzarea cat si intr-o aceeasi masura închirierea locuinţelor sau in cazul in care sunt in discutie diverse alte tipuri ale cladilor  nu poate  fi facuta  legal atunci cand proprietarul acesteia nu are certificatul care arata ce e performanţa din punct de vedree energetica a acesteia.  Aceea care sunt specialisti, respectiv  auditorii energetici ce  sunt atestati in firmele de profil au afirmat ca ce  trebuie să se stie in legatura cu acea cladire poate sa se gaseasca  in acest  document ce poarta denumirea de certificat energetic.

Certificatul  o sa cuprinde mereu informaţii ce vor fi legate de ce  inseamna  eficienţa din punctul de vedree energetic  al clădirilor, si deasemeni  cantitatea specifica de energie ce e consumata pentru a fi facuta  încălzirea si iluminarea şi ca sa fie  produsa  apa calda menajera ce se fcae în cadrul clădirilor si al apartamentelor ce sunt in situatia sa fie inchiriate sau sa fie vandute.

Si analiza cat si in cadrul calculelor specifice ce sunt necesare pentru a determina  consumului energetic pe care il au clădirile sau apartamentee este făcut de catre  un specialist ce e cunoscut ca auditor energetic, el fiind inclus în cadrul documentului oficial  – un astfel de certificat ce este specific performanţei din punct de vedere energetic.

Un astfel de act defineşte minim doi indici ce sunt considerati a fi principali, ei fiind clasa energetică, de la A – respectiv  aceea care se considera ca fiind  eficientă si   cre ajunge la G  şi in acelasi timp  o nota energetică  cuprinsa intre  1  ce poate sa ajunga pana  100, fiind cu cat este mai mare cu atat mai bună.

Certificarea  facuta din punctul de vedere energietic ce sunt consumate in cadrul clădirilor presupune analiza şi calcule ce sunt specifice in ceae ce priveste consumul de energie  atunci cand se tine cont de anumite  caracteristici pe care le au  clădirile  intre acestea  important fiind  nivelul de izolare din punctul de vedere termic legat de faţada ce se afla la exterior şi deasemeni  la sol. In privinta  ferestrelor  şi a pereţilor sau in cel al teraselor clădirilor se va pierde căldura care se afla in  interior, cu precadere in cazul cand nu exista o etanseitate  sau din cauza faptului ca avem  nivel scazut de izolare termica ce este  asigurata cu materiale învechite sau sunt depreciate , dupa  cum este  cazul  pereţilor umezi sau a  teraselor ce sunt stricate.

Documentul ce e  întocmit in sensul acesta va fi parafat de specialistul care e obligatoriu in cazul  auditorului energetic,  el fiind atestat  in privinta aceasta de Ministerul Dezvoltării Regionale şi cel al   Administraţie Publica. Pe lista  auditori ce au fost atestaţi,  se considera a fi  incluse si acele date de contact ale  acestora , ele fiind afisate in cadrul site-urilor  MDRAP  si pe site-urile unde sunt afisate  toate  informatii in ceea ce privesc aspectele asupra carora  fac precizari cei acre sunt reprezentanti ai  Asociaţiei  Auditorilor Energetici ai Clădirilor din România.

 

Acte ale certificarii

 

Pentru a putea face analiza şi  calculele ce sunt necesare, cel care a fost auditorul desemnat, o sa aiba  nevoie să i se puna  la dispozitie documente asa  cum ar fi  urmatoarele :

–    Actul de  proprietate sau extrasul pe care il are  cartea  funciara;

–    Fişa cadastrală  sau releveul apartamentului, cat si al casei sau clădirii.