Daca nu stiati, inca din anul 2013 s-a introdus conform legislatiei in vigoare obligativitatea detinerii unui certificat energetic indiferent daca se doreste sa se vanda sau sa se inchirieze un bun imobiliar.

Despre cerificatul energetic si scopul sau

Practic este vorba despre un document tehnic detine informatii de referinta despre performanta energetica prezentata la un moment dat. Contine informatii despre cat de multa energie este consumata pentru a mentine caldura, pentru a ilumina si pentru a incalzi apa in locatia respectiva.

Analiza si calculele respective sunt realizate de catre un auditor energetic atestat. Auditorul mentioneaza clasa energetica si nota energetica prin care se face distinctie intre diferitele grade de calitate pe care le prezinta cladirea sau apartamentul pentru care s-a intocmit un certificat energetic. Clasa energetica este notata cu litere de la A la G unde ,,A” reprezinta cea mai puternica eficienta energetica iar cea mai slaba este reprezentata de litera ,,G”. Nota energetica se acorda cu valori cuprinse intre 1-100 iar cu cat este mai ridicata nota cu atat este mai eficace din punct de vedere energetic.

Scopul este acela de a-l anunta pe viitorul proprietar sau chirias la ce rezultate se asteapta daca achizitioneaza sau inchiriaza imobilul respectiv, precum si daca sunt necesare investitii ulterioare. In plus, solutiile elaborate de auditor prevad si imbunatatirile care trebuie realizate, astfel incat sa se ajunga la rezultatele dorite.

Lipsa unui certificat energetic duce la anularea contractului de vanzare – cumparare, respectiv a contractului de inchiriere. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand un bun imobiliar pe care il detineti doriti sa fie cumparat sau inchiriat este sa va adresati unui expert in vederea intocmirii acestui certificat.

Preturi si etape parcurse in obtinerea unui certificat energetic

Legat de tarifele practicate, acestea depend in foarte mare masura de suprafata spatiului dar si de destinatia pe care o are. Preturile depind si de zona specifica. Asadar, pentru a obtine o oferta de pret corecta trebuie sa va adresati auditorului. Auditorul, dupa constatarea specificatiilor locului efectueaza calcule si studii specifice pe baza carora se emite certificatul energetic. Actul final va contine stampila auditorului atestat precum si semnatura acestuia.

Totusi, pentru a putea sa demarati procedura iar pasii sa fie conforme cu solicitarile trebuie sa prezentati un set de documente care va ajuta auditorul sa intocmeasca certificatul. Aceasta lista de documente este compusa din actul de vanzare – cumparare, extrasul de carte funciara si releveul sau fisa cadastrala a imobilului.

Specialistul va veni la fata locului sa inspecteze va veni la fata locului sa inspecteze si sa constate informatiile apoi intr-un termen de cateva zile dupa realizarea constatarilor va elibera si acest certificat energetic. Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre certificate energetice si cum puteti sa le obtineti va asteptam pe site-ul nostru www.certificat-rapid.ro. Tot aici pe site veti putea sa gasiti si datele noastre de contact pentru a afla informatii rapide.